Właściwości i zastosowanie octu winnego

Ocet winny to produkt powstały w wyniku fermentacji białych lub czerwonych winogron. Jego tworzenie przebiega dwuetapowo, najpierw w wyniku fermentacji zawarty w owocach cukier przekształca się w alkohol, następnie przekształca się on w kwas octowy zachowując stężenie wynoszące maksymalnie 12%. Wszystko zależy od zawartości cukru w winogronach oraz długości procesu produkcyjnego – im większa ilość cukru i dłuższy okres fermentacji tym ocet mocniejszy i bardziej kwaśny.

Ocet winny – zastosowanie

Z pewnością najbardziej znanym zastosowaniem octu winnego jest dodawanie go do różnego rodzaju potraw w celu poprawienia ich smaku i zapachu. To znakomity dodatek do sosów, sałatek i surówek ze świeżych warzyw, doskonale sprawdzi się również jako marynata do mięs np. dziczyzny czy kaczki. Należy jednak uważać, by nie przesadzić z jego ilością, gdyż ze względu na swoje kwaśne PH podrażnia błony śluzowe układu pokarmowego powodująć zgagę, refluks czy nadkwasotę.

Ocet winny możemy również wykorzystać zewnętrznie na różne partie ciała. Okłady z połączenia octu winnego z wodą pomagają zwalczać bóle głowy, a ze względu na swoje działanie bakteriobójcze wykorzystywany jest jako skuteczny środek odkażający. Wmasowany w skórę poprawia stan cery sprawiając, że staje się ona rozjaśniona i lśniąca.

Właściwości octu winnego

Naturalny ocet winny powstały w wyniku dwuetapowej fermentacji posiada wiele właściwości zdrowotnych. Spożywanie go w niewielkich ilościach, by nie zaburzać PH żołądka pozytywnie wpływa na stan naszej wątroby oraz pomaga oczyścić organizm z toksyn. Ocet pobudza procesy metaboliczne węglowodanów i tłuszczów, dodatkowo stymuluje pracę przewodu pokarmowego odkażając go pomagając pozbyć się szkodliwych bakterii. Zalecany jest do włączenia go w przypadku posiłków ciężkostrawnych, ocet winny bowiem pobudza funkcjonowanie enzymów trawiennych zapobiegając uczuciu ciężkości po posiłku. Zawarta w occie niewielka ilość potasu wystarcza do obniżenia ciśnienia krwi, utrzymywania równowagi ciśnień ustrojowych płynów osmotycznych oraz utrzymuje prawidłową kurczliwość mięśni.

Znane są również właściwości odchudzające octu winnego. Wprowadzenie do diety octu winnego, w ilości rozcieńczonej 2 łyżek stołowych na szklankę wody wspomaga procesy trawienne i przyspiesza metabolizm dzięki czemu zapobiega on odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Należy jednak pamiętać, że zbyt duże stężenie tej substancji w organizmie może prowadzić do pogorszenia procesów zapamiętywania i negatywnie wpłynąć na koncentrację. Zaleca się robienie przerwy w kuracjach – na 2 miesiące picia octu konieczna jest 3 miesięczna przerwa.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *